7/24/10

Paravela open day

An Open Day was organized at Paravela on Friday 23 July. More than 60 visitors, including the Mayor of Argos Orestikon, Mr Nikos Totonidis, were taken round the ruins by the team's members. The event was organized as part of the dig's outreach programme, ivolving a monument awareness campaign undertaken in collaboration with MOnuMENTA, a privately run, non-profit organization, promoting architectural and natural heritage.


Ανοιχτή ξενάγηση στην Παραβέλα

Την Παρασκευή 23 Ιουλίου, η επιστημονική ομάδα της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής Άργους Ορεστικού οργάνωσε, σε συνεργασία με τον Δήμο Άργους Ορεστικού, την πρώτη ανοιχτή ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Παραβέλας. Οι διευθυντές της Ανασκαφής, επίκουροι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δαμάσκος και Δημήτρης Πλάντζος, ξενάγησαν τους περίπου 60 παρευρισκόμενους στο χώρο, περιγράφοντας το έργο της ομάδας η οποία ανασκάπτει στην Παραβέλα από το καλοκαίρι του 2009. Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο Δήμαρχος Άργους, κ. Ν. Τοτονίδης.

Οι αρχαιότητες της Παραβέλας βρίσκονται εκτός των ορίων της Διοκλητιανούπολης και αποτελούν τα κατάλοιπα μιας πόλης αρχαιότερης από αυτήν. Στους επιστημονικούς στόχους της Ανασκαφής περιλαμβάνεται η περαιτέρω διερεύνηση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων του χώρου και της σχέσης τους με το αρχαίο Άργος.

Παράλληλα πραγματοποιείται το Πρόγραμμα «Ανασκαφή και Τοπική Κοινωνία: Άργος Ορεστικό», με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, και ιδιαίτερα των νέων, σε θέματα της αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Άργους και της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό η Ανασκαφή συνεργάζεται με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς MOnuMENTA. Συγκεκριμένα, συμπληρώνονται ερωτηματολόγια από το κοινό με θέμα την Ανασκαφή, τα μνημεία της περιοχής και την προστασία τους, καθώς και τη σημασία τους για την τοπική κοινωνία.