In July and August 2009 our first season on the Paravela site took place, with a team formed by four archaeologists, thirteen students from the University of Ioannina.

Τον Ιούλιο και Αύγουστο 2009 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη Πανεπιστημιακή Ανασκαφή στη θέση Παραβέλα, με συμμετοχή τεσσάρων αρχαιολόγων, δεκατριών φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τεσσάρων εργατών.

With our focus turned to the building’s interior, we tried to investigate matters regarding its outline that remained elusive. At the same time we were able to study the structure of its walls and the different types of marble used to line its interior surfaces.

Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στο εσωτερικό του Ρωμαϊκού κτιρίου, επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε ζητήματα σχετικά με την κάτοψή του που είχαν μείνει αδιευκρίνιστα από παλαιότερες έρευνες. Παράλληλα, μας δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσουμε πληρέστερα την τοιχοδομία του κτιρίου και το υλικό της αρχικής ορθομαρμάρωσης που το διακοσμούσε.

At the same time, at the south-east part of the courtyard, we located a stone-built rectangular monument, sized approximately 2.10 × 3.00 m., its exterior surface finished with red plaster. The monument, which seems contemporary with the Roman building, could be a cenotaph, since its interior – filled with rough stones – did not contain any human or other remains.

Παράλληλα, στο νοτιοανατολικό τμήμα του αιθρίου εντοπίστηκε κτιστό μνημείο σε σχήμα παραλληλεπιπέδου διαστάσεων 2.10 × 3.00μ., χτισμένο από αργούς λίθους και με εξωτερικό επίχρισμα ερυθρού κονιάματος. Το μνημείο, το οποίο φαίνεται να σχετίζεται με τον ορίζοντα χρήσης του Ρωμαϊκού κτιρίου, μπορεί να χαρακτηριστεί ως κενοτάφιο καθώς στο εσωτερικό του βρέθηκαν ριχτοί αργοί λίθοι αλλά όχι οστά ή κτερίσματα.